Джем вийде надзвичайно смачним, солодким і ароматним, якщо буде правильно підібрано основний компонент. Такий джем ідеально поєднується з оладками на сметані.
Для гарбузового джему бажано використовувати гарбуз сорту Баттернат, що має грушоподібну форму, оскільки такий овоч має дуже ніжну м’якоть і тонкий мускатний аромат.
Урізноманітнити гарбузовий джем допоможуть різні фрукти, прянощі, цедра і ягоди, які поліпшать смак цієї солодкої заготовки. До гарбузового джему можна додати мандарини і прянощі, а також терту цедру, у цьому разі домашня заготівля вийде легкою, незвичайно ароматною, соковитою і красивою.
Інгредієнти:
- гаряча вода кип’ячена (2,3 л);
- терта цедра апельсинова (50 г);
- зірочки бодяну (дві штуки);
- тростинний цукровий пісок (460 г);
- солодкі мандарини (350 г);
- зерна кардамону (п’ять штук);
- очищений гарбуз Баттернат (450 г).
Процес приготування:
- Промиті мандарини перекласти в миску і залити гарячою питною водою, накрити фольгою і відсунути в сторону на п’ятнадцять хвилин. Остудити фрукти і розрізати їх разом зі шкіркою на кілька частин.
- Очистити мандарини від кісточок і перекласти в товстостінну каструлю. Нарізати кубиками гарбуз і відправити в той самий посуд, насипати цукор і додати цедру.
- Відправити в каструлю прянощі та залишити під кришкою за кімнатної температури на три години. Поставити посуд на слабкий вогонь і при регулярному помішуванні готувати джем з моменту закипання сорок хвилин.
- Ложкою видалити прянощі і трохи остудити гарбузовий джем, збити його блендером, поставити каструлю ще раз на слабкий вогонь і при постійному помішуванні варити солодку заготовку ще десять хвилин.
- Розподілити гарбузовий джем з апельсиновою цедрою і мандаринами по невеликих чистих банках, закрити кришками і прибрати для зберігання в холодильник мінімум на три дні. Подавати як десерт або використовувати як начинку для домашньої випічки.