Риба гренадер — корисні властивості і шкода

Макрурус, або риба-гренадер, має доволі грізний вигляд і не викликає жодного апетиту. Однак поціновувачі та гурмани стверджують, що зовнішній вигляд риби в жодному разі не повинен відлякувати: на смак страви з гренадера чудові й дуже корисні для нашого організму.

Детальніше про вплив цього мешканця морських глибин, а також про способи його приготування — далі.

Риба-гренадер — основні відомості про продукт

Макрурус — тварина загону тріскових, що мешкає в тихоокеанських водах. «Гренадером» рибу у нас називають через її англійську назву: giant grenadier, яку, своєю чергою, було присвоєно глибоководному мешканцю через його незвичайну зовнішність.

Риба-гренадер

Гренадер дійсно має вельми цікавий вигляд. Досягаючи в довжину близько двох метрів, риба володіє масивним коротким тулубом і довгим хвостовим плавцем, що поступово звужується.

Гурмани відзначають, що на смак ця риба набагато смачніша за звичайну тріску. М'ясо макруруса набагато ніжніше через специфічний хімічний склад, до того ж воно містить досить багато корисних речовин і мікроелементів. Багата вітамінами і мінералами риба благотворно впливає на організм людини, зміцнюючи його.

Способи приготування гренадера різноманітні: його можна запікати, смажити, виготовляти з рибного фаршу соковиті котлети. Особливо корисною для здоров'я буде риба, приготована на пару.

Корисні властивості

  • Гренадер вважається дієтичним продуктом завдяки низькому вмісту жирів і вуглеводів у складі та малій калорійності. Водночас риба славиться високим вмістом білка, що особливо корисно людям, які бажають наростити або зміцнити свою м'язову масу. Тому рекомендується вживати продукт у їжу після інтенсивних фізичних навантажень — для кращого ефекту.
  • Амінокислоти, наявні в складі гренадера, благотворно впливають на стан і роботу травної системи та органів шлунково-кишкового тракту.
  • Особливо корисний макрурус для дітей, а також людей з ослабленим організмом (наприклад, тих, що відновлюються після операції або тривалої хвороби). Фосфор і кальцій, на які багатий продукт, необхідні для розвитку кісткової тканини і зміцнення опорно-рухового апарату, запобігання ламкості кісток і зубів.
  • Крім того, риба сприяє зміцненню імунної системи, оскільки містить вітамін С у складі.
  • Страви з гренадера на тривалий час втамовують голод завдяки високому вмісту білка у складі.
  • Йод, що міститься в морській рибі, корисний для роботи щитовидної залози.
  • Надзвичайно корисний продукт і для серцево-судинної системи: калій, магній, а також вітамін РР покращують роботу серцевого м'яза та нормалізують артеріальний тиск.
  • Корисно ввести у свій раціон рибу-гренадер і літнім людям, оскільки в похилому віці зростає ризик розвитку хвороб опорно-рухового апарату, підвищується ламкість кісток і погіршується стан суглобів. Макрурус же сприяє зміцненню кісткової тканини.
  • Від регулярного вживання в їжу гренадера помітно поліпшується стан і зовнішній вигляд нігтів, шкіри та волосся (аж до того, що сповільнюється їх випадання, зменшується ламкість, з'являється блиск і шовковистість). Такий ефект зумовлений наявністю в продукті жирних кислот, а також вітаміну Е, відповідального за жіночу красу і здоров'я.
  • Приготований на пару гренадер сприяє м'якому очищенню шлунково-кишкового тракту від шлаків і токсичних речовин.
  • Макрурус може бути рекомендований людям, які сидять на дієті і прагнуть схуднути, оскільки ця риба не тільки має низьку калорійність, а й також стимулює метаболізм і процес спалювання жирів в організмі.
  • Вітамін А, що міститься в морській рибі, перешкоджає зниженню зору і розвитку очних захворювань. Крім того, цей вітамін бере участь у формуванні кісткової тканини, покращує стан кісток і зубів, тому страви з макруруса рекомендується давати тим, чий організм ще формується, — дітям і підліткам.

Багато риби

Можлива шкода і протипоказання

  • Головним протипоказанням до вживання гренадера є алергія на продукт або його індивідуальна непереносимість.
  • Також з обережністю варто ласувати делікатесом вагітним і жінкам, які годують груддю.
  • І, звичайно, варто уважно стежити за якістю риби, яку збираєтеся вживати в їжу. Продукт має бути свіжим, виловленим в екологічно чистих місцях, не зіпсованим. Тому купувати гренадер рекомендується в перевірених місцях.

Свіжий гренадер

Рекомендації

  1. Існує досить багато різних способів приготування макруруса. Найпопулярнішим є рецепт, у якому рибу запікають у духовці разом з овочами та спеціями. За такого способу обробки філе гренадера зберігає свою ніжну структуру, крім того, запечена страва порадує гурмана карколомним ароматом і приємним зовнішнім виглядом. Під час запікання використовуйте фольгу, щоб продукт краще просочився і обсмажився.
  2. Смажити макрурус найкраще, попередньо обвалявши шматочки риби в панірувальних сухарях або клярі, оскільки інакше є ризик того, що продукт втратить форму. І не варто шкодувати рослинної олії під час обсмажування.
  3. А ось чого не варто робити з гренадером, так це його тушкувати. Такий спосіб приготування остаточно зруйнує структуру і форму риби та перетворить страву на не дуже апетитного вигляду кашку.
  4. Досвідчені кухарі настійно рекомендують дуже ретельно вичищати рибну тушку, оскільки це сильно позначається на смаку. Страву легко зіпсувати, якщо недостатньо добре вичистити шлунок риби.
  5. Як гарнір до макрурусу відмінно підійде картопля або варений рис, а також смажені овочі (кабачки, стручкова квасоля, цвітна капуста). При запіканні радять додати трохи сиру та моркви — це урізноманітнить смак страви.

Нарізана риба

Висновок

Екзотична риба-гренадер здатна урізноманітнити звичний раціон і оздоровити організм завдяки багатому вітамінами і мінералами складу.