Макрурус, або риба-гренадер, має доволі грізний вигляд і не викликає жодного апетиту. Однак поціновувачі та гурмани стверджують, що зовнішній вигляд риби в жодному разі не повинен відлякувати: на смак страви з гренадера чудові й дуже корисні для нашого організму.
Детальніше про вплив цього мешканця морських глибин, а також про способи його приготування — далі.
Риба-гренадер — основні відомості про продукт
Макрурус — тварина загону тріскових, що мешкає в тихоокеанських водах. «Гренадером» рибу у нас називають через її англійську назву: giant grenadier, яку, своєю чергою, було присвоєно глибоководному мешканцю через його незвичайну зовнішність.
Гренадер дійсно має вельми цікавий вигляд. Досягаючи в довжину близько двох метрів, риба володіє масивним коротким тулубом і довгим хвостовим плавцем, що поступово звужується.
Гурмани відзначають, що на смак ця риба набагато смачніша за звичайну тріску. М'ясо макруруса набагато ніжніше через специфічний хімічний склад, до того ж воно містить досить багато корисних речовин і мікроелементів. Багата вітамінами і мінералами риба благотворно впливає на організм людини, зміцнюючи його.
Способи приготування гренадера різноманітні: його можна запікати, смажити, виготовляти з рибного фаршу соковиті котлети. Особливо корисною для здоров'я буде риба, приготована на пару.
Корисні властивості
- Гренадер вважається дієтичним продуктом завдяки низькому вмісту жирів і вуглеводів у складі та малій калорійності. Водночас риба славиться високим вмістом білка, що особливо корисно людям, які бажають наростити або зміцнити свою м'язову масу. Тому рекомендується вживати продукт у їжу після інтенсивних фізичних навантажень — для кращого ефекту.
- Амінокислоти, наявні в складі гренадера, благотворно впливають на стан і роботу травної системи та органів шлунково-кишкового тракту.
- Особливо корисний макрурус для дітей, а також людей з ослабленим організмом (наприклад, тих, що відновлюються після операції або тривалої хвороби). Фосфор і кальцій, на які багатий продукт, необхідні для розвитку кісткової тканини і зміцнення опорно-рухового апарату, запобігання ламкості кісток і зубів.
- Крім того, риба сприяє зміцненню імунної системи, оскільки містить вітамін С у складі.
- Страви з гренадера на тривалий час втамовують голод завдяки високому вмісту білка у складі.
- Йод, що міститься в морській рибі, корисний для роботи щитовидної залози.
- Надзвичайно корисний продукт і для серцево-судинної системи: калій, магній, а також вітамін РР покращують роботу серцевого м'яза та нормалізують артеріальний тиск.
- Корисно ввести у свій раціон рибу-гренадер і літнім людям, оскільки в похилому віці зростає ризик розвитку хвороб опорно-рухового апарату, підвищується ламкість кісток і погіршується стан суглобів. Макрурус же сприяє зміцненню кісткової тканини.
- Від регулярного вживання в їжу гренадера помітно поліпшується стан і зовнішній вигляд нігтів, шкіри та волосся (аж до того, що сповільнюється їх випадання, зменшується ламкість, з'являється блиск і шовковистість). Такий ефект зумовлений наявністю в продукті жирних кислот, а також вітаміну Е, відповідального за жіночу красу і здоров'я.
- Приготований на пару гренадер сприяє м'якому очищенню шлунково-кишкового тракту від шлаків і токсичних речовин.
- Макрурус може бути рекомендований людям, які сидять на дієті і прагнуть схуднути, оскільки ця риба не тільки має низьку калорійність, а й також стимулює метаболізм і процес спалювання жирів в організмі.
- Вітамін А, що міститься в морській рибі, перешкоджає зниженню зору і розвитку очних захворювань. Крім того, цей вітамін бере участь у формуванні кісткової тканини, покращує стан кісток і зубів, тому страви з макруруса рекомендується давати тим, чий організм ще формується, — дітям і підліткам.
Можлива шкода і протипоказання
- Головним протипоказанням до вживання гренадера є алергія на продукт або його індивідуальна непереносимість.
- Також з обережністю варто ласувати делікатесом вагітним і жінкам, які годують груддю.
- І, звичайно, варто уважно стежити за якістю риби, яку збираєтеся вживати в їжу. Продукт має бути свіжим, виловленим в екологічно чистих місцях, не зіпсованим. Тому купувати гренадер рекомендується в перевірених місцях.
Рекомендації
- Існує досить багато різних способів приготування макруруса. Найпопулярнішим є рецепт, у якому рибу запікають у духовці разом з овочами та спеціями. За такого способу обробки філе гренадера зберігає свою ніжну структуру, крім того, запечена страва порадує гурмана карколомним ароматом і приємним зовнішнім виглядом. Під час запікання використовуйте фольгу, щоб продукт краще просочився і обсмажився.
- Смажити макрурус найкраще, попередньо обвалявши шматочки риби в панірувальних сухарях або клярі, оскільки інакше є ризик того, що продукт втратить форму. І не варто шкодувати рослинної олії під час обсмажування.
- А ось чого не варто робити з гренадером, так це його тушкувати. Такий спосіб приготування остаточно зруйнує структуру і форму риби та перетворить страву на не дуже апетитного вигляду кашку.
- Досвідчені кухарі настійно рекомендують дуже ретельно вичищати рибну тушку, оскільки це сильно позначається на смаку. Страву легко зіпсувати, якщо недостатньо добре вичистити шлунок риби.
- Як гарнір до макрурусу відмінно підійде картопля або варений рис, а також смажені овочі (кабачки, стручкова квасоля, цвітна капуста). При запіканні радять додати трохи сиру та моркви — це урізноманітнить смак страви.
Висновок
Екзотична риба-гренадер здатна урізноманітнити звичний раціон і оздоровити організм завдяки багатому вітамінами і мінералами складу.